Tuesday, October 20, 2009

2009 güncelleme #5: Manic Street Preachers - Journal For Plague Lovers

bu yaz ingiltere'deki bazı market zincirleri "journal for plague lovers"ın kapağını sansürleyerek sattı. manic street preachers en son ne zaman tehlikeliydi? "the holy bible"da "bacağımı paslı bir çiviyle çizdim, ne yazık ki iyileşti" dediklerinde olabilir mi acaba? iki albümün arasındaki kan bağını ele veren detaylardan birisi. üstelik bu "eskiye dönüş" hikayelerini çok seven müzik yazarlarının bir yakıştırması değil sadece. "journal..." "everything must go"dan bu yana richey james sözlerinin kullanıldığı ilk manics albümü. dahası, (nicky wire'ın belli dokunuşları dışında) her bir satırı james'in kan damlayan kaleminden çıkmış olduğu için "the holy bible" ruhuna en çok yaklaşan manics kaydı.
...
sadece ruhsal bir yakınlık yok burada. evet, 15 yıldır manics'in yaptığı en ayrıksı, en depresif sözlere sahip albüm. içinde ikiyüzlü toplumlara, modern dünyaya, kapitalizme küfürler, alaylar var. hem "evli bir adam bir katoliği düzerse ne olur?" diye dalgasını geçiyor, hem "anne sex pistol ne demek?" saflığına erişiyor. ama liriklerin ötesinde grubun müzikal olarak da "the holy bible"a, en azından 90'ların ortalarındaki manics sound'una yakın durduğunu belirtmek gerekli. az yakalayıcı nakaratlardan james dean bradfield'ın haykırış vokallerine (en azından bir oranda) geri dönmesine, gergin gitar riff'lerinden kuru davul tonlarına kadar "the holy bible" kokuyor. ama yine de bunu "the holy bible vol. ii" gibi değil de, richey'nin kaybolmamış olduğu paralel bir evrende 1996'da yapılmış olan bir manics kaydı gibi düşünmek lazım.
...
grup üyeleri yazın verdikleri röportajlarda bu albümün kayıt sürecinin çok özel olduğunu açıkladılar hep. "o sözler üzerine çalıştığımızda yıllar sonra ilk defa tam bir grup gibi hissettik" diyordu james dean. bu albümün son on yılda çıkan tüm manics albümlerinden farkı orada işte. "know your enemy"den beri yorulduğunu gizlemek için kendisini fazlasıyla zorlayan bir gruptu manic street preachers. "journal for plague lovers"ta ise olgunluğun bir zayıflık olmadığını bilerek, belki 13 yıldan beri ilk defa bu kadar açıyorlar içlerini. bunu da artık dünyada var olmayan bir insan sayesinde yapabiliyor olmaları ise acı bir ironi.

1 comment:

  1. dün yanlış postun altına yazmışım yorumumu :) :) bugün düzeltiyorum!
    **********************
    richey james'in durumu ve dolayısıyla msp'nin hikayesi beni her zaman çok etkilemiştir. düşünsenize, bir gün bir anda yakınınızdaki biri kaybolur ve bir daha geri gelmez. çok tuhaf!maalesef bu kayboluş, msp var olduğu sürece hep onlar ile birlikte gelecek, kaderin onlara bir oyunu olacak! her ne kadar james'in öldüğü varsayılıyor ise de ben onun bir yerlerde hayatın keyfini sürdüğüne inanıyorum, neden bilmiyorum!

    ReplyDelete