Tuesday, September 29, 2009

2009 güncelleme #3: Pet Shop Boys - Yes

bu yılın başlarında chris lowe ile telefon röportajı yapma şansına erişmiştim. bundan 15 yıl önce olsa beni delirtebilecek olan bu hadisenin güzelliği bir yana, çok basit ve net bir ifadeyle albümleri "yes"i tanımlamıştı: "quintessential pet shop boys." evet, türkçeye tek kelimede çevrilmesi mümkün olmayan bu ifade, tam anlamıyla "yes"i tanımlıyor, pet shop boys'a dair her şeyi içeren bir albüm bu.
...
albümün ilk single'ı "love etc." son yıllarda duyduğum en iyi psb single'ı örneğin, ama herhangi bir psb albümünde de olabilirdi. her şey bildiğimiz gibi, neil tennant'ın su berraklığında vokalleri, chris lowe'ın detaylı synth işçiliği, duygusal sözler. "bilingual" dönemindeki ispanyol havası ya da "nightlife"taki 70'ler disko arayışları gibi renk katma uğraşına girilmemiş, amaç bildik temiz pet shop boys popunu yapmak, ama 2009 kafasıyla. bu açıdan son yıllarda ingiltere'nin en popüler pop prodüksiyon grubu haline gelen xenomania'nın hakkını vermek gerekiyor. brian higgins'in başını çektiği ekip hem şarkı yazımına katkısı, hem de pet shop boys sound'unu bugüne taşımak konusunda harika iş çıkartmış.
...
ama işin püf noktası, yani pet shop boys'u pop müziğin rolling stones'u olacak kadar uzun ömürlü kılan şey, sound değil. her zaman olduğu gibi eşsiz naiflikte şarkılar yazmalarında. "love etc." ve "did you see me coming?" pop dansın kolay kolay ulaşamayacağı dokunaklılıkta parçalar, "vulnerable" ise synth-pop'un en naif hallerine yaklaşıyor (ama tam zirveye çıkamıyor, çünkü oraya "liberation" ile kurulmuşlardı zamanında). bu ve bunun gibi şarkılar "yes"i kusursuz bir albüm yapmasa da, pet shop boys katalogunun en azından son on yıldaki en iyi albümü olmasına yetiyor. kusursuzluğu da boşverin, pet shop boys en müthiş albümünü ("very") yaptığında bile kusursuz değildi ki zaten...

No comments:

Post a Comment